arhitekti ratkajec logo

SUSTAV PASIVNIH SOLARNIH KUĆA  SA ISPUNOM OD SLAME

Pasivna solarna kuća "CRO HAUS" u svom konceptu koristi prirodne materijale koji u svojoj proizvodnji imaju niske emisije CO2 i najsuvremeniju tehnologiju u energetici i instalacijama. Svojim toplinskim karakteristikama spada u pasivne solarne kuće i u krajnjoj varijanti ima tendenciju postati potpuno energetski neovisna o javnoj infrastrukturi (EEB- "energetski neovisne građevine").

Osnovni građevinski materijali su drvo kao konstrukcija, bale od slame kao toplinski izolator te vapnena žbuka, gips ploče, kamen, drvene obloge i dr.

Kuća se gradi od dijelova-modula koji se proizvode u tvornici. Tako se izbjegava ju radovi na gradilištu koji ovise o vremenskim prilikama. Temalj se izvodi od temeljnih greda i temeljnih podloga-samaca.

Zidni moduli proizvode se od lameliranih greda sa ispunom od bala slame debljine 40cm. Izvana i iznutra zatvaraju se vapnenom žbukom u metalnoj mrežici. Pod se izvodi od istih dijelova a stropna konstrukcija debljine je 50 cm obložena OSB pločama.

U zidove se ugrađuju sve potrebne instalacije potrebne za rasvjetu, grijanje i vodovod i odvodnju.

Također se u tvornici ugrađuje i potrebna vanjska stolarija.

Nakon montaže vanjske stijene, montiraju se unutrašnji međustropovi koji visinski ne ovise o vanjskim zidovima i mogu se postavljati u raznim visinama- međuetažama.

 

 

Pasivna solarna kuća "CRO HAUS" koristi dosadašnja iskustva i znanja u pasivnoj gradnji te predstavlja mali iskorak svojim inovativnim rješenjima prostora i energetike. Osnovan je želja industrijski proizvesti kvalitetan objekt koji može cijenom konkurirati klasičnoj gradnji a nudi kvalitete stanovanja pasivne solarne gradnje. Očuvanje okoliša se ostvaruje se korištenjem prirodnih materijala sa malom emisijom CO2 koje se kasnije mogu reciklirati.

U konceptu se susreću klasični prirodni materijali i suvremena visoka tehnologija i predstavlja težnju da se ostvari energetski i komunalno potpuno neovisna građevina (EEB) pogodna za život i u nenastanjenim prostorima.

 

koeficijent prolaska topline za vanjski zid  U= 0.14 W/m2K, krov U= 0.10W/m2K, pod U=0.10 W/m2K a da je :Spec.godišnja isporučena energija > od 30 kWh/m2a

 

Passive-solar house using straw-filled walls

 

Apartment-building in Haaf Wurtzburg, Germany

 

Tel: +385 1 2728 678

ADRESA

TEL

MOBIL

EMAIL

dubravko@arhitekti-ratkajec.hr

 

RADNO VRIJEME

OIB No.

RAČUN

Pon. – Pet.: 08:30-17:00

Sub. po dogovoru

Arhitekti-Ratkajec d.o.o. 2018

copyright